Ηπατιτιδα

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας

Πρόληψη και θεραπεία της Ηπατιτιδας

ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Β

Το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β είναι πολύ αποτελεσματικό και γίνεται με ένεση ενδομυϊκά σε 3 δόσεις. Πρέπει να γίνεται σε όλο τον πληθυσμό, αλλά κυρίως στα βρέφη και τα παιδιά προεφηβικής ηλικίας.

Αν κάποιο μη εμβολιασμένο άτομο έλθει σε επαφή με ένα μολυσμένο άτομο, θα πρέπει να προσφύγει στις Υπηρεσίες Υγείας και να κάνει όσο το δυνατόν συντομότερα την ειδική υπεράνοση γ-σφαιρίνη για την ηπατίτιδα Β.

Συμπτώματα ηπατιτιδας Β & C

Ηπατίτιδα Β

Τα πρώτα συμπτώματα της νόσου εμφανίζονται 2-3 μήνες μετά την επαφή με τον ιό και χαρακτηρίζονται από καταβολή, ατονία, ανορεξία, εμέτους, πυρετό και ελαφρό πόνο στην κοιλιά, ενώ στη συνέχεια εμφανίζεται ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος και του λευκού τμήματος των ματιών), που είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της ασθένειας.

Ωστόσο, δεν νοσούν όλοι οι άνθρωποι που έρχονται σε επαφή με τον ιό. Συμπτώματα εμφανίζουν πολύ λίγοι άνθρωποι (5-10%), ενώ οι υπόλοιποι αποκτούν ανοσία στην ηπατίτιδα Β, αλλά τη μεταδίδουν κατά το χρονικό διάστημα που είναι μολυσμένοι.

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας

Η ηπατίτιδα είναι μια μεταδοτική ασθένεια που προσβάλλει το ήπαρ (συκώτι). Οι σημαντικότεροι τύποι ηπατίτιδας είναι οι Α, Β, και C.

Σήμερα, ένας στους είκοσι ανθρώπους στην Ελλάδα (ένας στους δώδεκα ανθρώπους σ' ολόκληρο τον κόσμο) είναι φορέας ηπατίτιδας B ή C, ποσοστό πολύ υψηλότερο από αυτό των φορέων του HIV / AIDS ή των συνολικά πασχόντων από καρκίνο κάθε μορφής. Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι από τους φορείς δεν το γνωρίζουν, ενώ η ενημέρωση γύρω από τις δύο αυτές ασθένειες είναι ιδιαίτερα χαμηλή.

Syndicate content