Συμπτώματα ηπατιτιδας Β & C

Ηπατίτιδα Β

Τα πρώτα συμπτώματα της νόσου εμφανίζονται 2-3 μήνες μετά την επαφή με τον ιό και χαρακτηρίζονται από καταβολή, ατονία, ανορεξία, εμέτους, πυρετό και ελαφρό πόνο στην κοιλιά, ενώ στη συνέχεια εμφανίζεται ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος και του λευκού τμήματος των ματιών), που είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της ασθένειας.

Ωστόσο, δεν νοσούν όλοι οι άνθρωποι που έρχονται σε επαφή με τον ιό. Συμπτώματα εμφανίζουν πολύ λίγοι άνθρωποι (5-10%), ενώ οι υπόλοιποι αποκτούν ανοσία στην ηπατίτιδα Β, αλλά τη μεταδίδουν κατά το χρονικό διάστημα που είναι μολυσμένοι.

Οι φορείς της ηπατίτιδας Β είναι άνθρωποι οι οποίοι μεταδίδουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους τον ιό της ηπατίτιδας Β. Είναι άνθρωποι που σε κάποια στιγμή της ζωής τους κόλλησαν τον ιό, αλλά δεν απέκτησαν αντισώματα.

Ηπατίτιδα C

Ο χρόνος επώασης, δηλαδή ο χρόνος από τη στιγμή της μόλυνσης μέχρι τη στιγμή της εκδήλωσης συμπτωμάτων, της οξείας ηπατίτιδας C είναι 30-90 ημέρες. Η πλειοψηφία (75-80%) των ασθενών με οξεία ηπατίτιδα C δεν έχουν κανένα σύμπτωμα, αλλά δυστυχώς οι περισσότεροι ασθενείς (65-85%) δεν κατορθώνουν να αποβάλλουν τον ιό και αναπτύσσουν στη συνέχεια χρόνια ηπατίτιδα C.

Το 15-20% από τους φορείς της νόσου αναπτύσσουν κίρρωση εντός 20ετίας. Ο κίνδυνος ανάπτυξης κίρρωσης είναι πολύ μικρότερος σε παιδιά και νέες γυναίκες και πολύ υψηλότερος σε μεσήλικες. Η ταυτόχρονη παρουσία ηπατίτιδας Β και / ή λοίμωξης με τον ιό του AIDS και η κατάχρηση αλκοόλ επιταχύνουν την εξέλιξη της χρόνιας ηπατίτιδας C σε κίρρωση. Όλοι οι ασθενείς με κίρρωση έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος. Η κίρρωση και ο καρκίνος του ήπατος αποτελούν τις δύο πιο συχνές αιτίες θανάτου των ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα C.

Άλλα άρθρα

Η ηπατίτιδα είναι μια μεταδοτική ασθένεια που προσβάλλει το ήπαρ (συκώτι). Οι σημαντικότεροι τύποι ηπατίτιδας είναι οι Α, Β, και C.

Σήμερα, ένας στους είκοσι ανθρώπους στην Ελλάδα (ένας στους δώδεκα ανθρώπους σ' ολόκληρο τον κόσμο) είναι φορέας ηπατίτιδας B ή C, ποσοστό πολύ υψηλότερο από αυτό των φορέων του HIV / AIDS ή των συνολικά πασχόντων από καρκίνο κάθε μορφής. Παρόλα αυτά, οι...

Ηπατίτιδα Β

Το 5% του πληθυσμού της γης, περίπου 350.000.000 άνθρωποι, έχουν χρόνια HBV λοίμωξη (Ηπατίτιδα Β). Στην Ελλάδα, η συχνότητα των ασθενών με χρόνια HBV λοίμωξη υπολογίζεται μεταξύ του 2% και 3%, ενώ είναι σαφώς αυξημένη μεταξύ των οικονομικών μεταναστών. Παρά την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού και την σημαντικότατη ελάττωση της HBV λοίμωξης στα παιδιά και...

ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Β

Το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β είναι πολύ αποτελεσματικό και γίνεται με ένεση ενδομυϊκά σε 3 δόσεις. Πρέπει να γίνεται σε όλο τον πληθυσμό, αλλά κυρίως στα βρέφη και τα παιδιά προεφηβικής ηλικίας.

Αν κάποιο μη εμβολιασμένο άτομο έλθει σε επαφή με ένα μολυσμένο άτομο, θα πρέπει να προσφύγει στις Υπηρεσίες Υγείας και να κάνει όσο το δυνατόν...