Κάπνισμα

Άρθρα σχετικά με την παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος.

Πρακτικές συμβουλές

Το να κόψει κανείς το κάπνισμα δεν είναι εύκολο, αλλά δεν είναι αδύνατο. Πολλοί άνθρωποι το κόβουν. Όταν κάποιος αποφασίσει να το κόψει, πρέπει να ξεπεράσει τα σωματικά συμπτώματα που προκαλούνται από τη στέρηση της νικοτίνης, καθώς και να αποσυνδέσει ορισμένες συνήθειες από το κάπνισμα. Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν στη δύσκολη αυτή φάση:

• Ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει κάποια φαρμακευτικά σκευάσματα που βοηθούν στη διακοπή του καπνίσματος.
• Αν η επιθυμία σας για κάπνισμα είναι πολύ έντονη, μπορείτε να αγοράσετε από το φαρμακείο τσίχλες ή επιθέματα νικοτίνης.

Τα οφέλη από τη διακοπή του Καπνίσματος

Η διακοπή του καπνίσματος έχει μεγάλα και άμεσα οφέλη για την υγεία. Όσο νωρίτερα κόψει κάποιος το κάπνισμα, τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος για την υγεία. Για παράδειγμα, τα άτομα που κόβουν το κάπνισμα πριν την ηλικία των 50 ετών μειώνουν στο ήμισυ τον κίνδυνο θανάτου κατά τα επόμενα 15 έτη, σε σύγκριση με αυτούς που συνεχίζουν να καπνίζουν.

Όταν κάποιος κόψει το κάπνισμα, τα οφέλη ξεκινούν μέσα σε λίγα κιόλας λεπτά από το τελευταίο τσιγάρο:
• Στα πρώτα 20 λεπτά, η αρτηριακή πίεση και οι παλμοί μειώνονται και η θερμοκρασία των χεριών και των ποδιών αυξάνεται

Τι συμβαίνει όταν καπνίζουμε;

Τι εισπνέουμε με κάθε ρουφηξιά:
• Πίσσα: πρόκειται για την ίδια ουσία που χρησιμοποιείται για την ασφαλτόστρωση των δρόμων (είναι η ουσία που ευθύνεται για τα κιτρινισμένα δόντια των καπνιστών)
• Υδροκυάνιο: χημική ουσία που χρησιμοποιείται για την εξόντωση των ποντικών και που χρησιμοποιήθηκε κατά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο για τη γενοκτονία
• Βενζόλιο: χημική ουσία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή βενζίνης
• Ακετόνη: η ουσία που χρησιμοποιούμε για να ξεβάφουμε τα νύχια

Το Κάπνισμα σήμερα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το κάπνισμα αποτελεί την πρώτη και κύρια αναστρέψιμη αιτία θανάτου με δυνατότητα πρόληψης. Είναι μια συνήθεια που προκαλεί εθισμό και θεωρείται χρόνια νόσος. Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι το ένα τρίτο του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού, δηλ. 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι, είναι καπνιστές και ότι οι μισοί από τους χρόνιους καπνιστές, δηλαδή περίπου το ένα έκτο του ενήλικου πληθυσμού, θα πεθάνουν από αίτιο που σχετίζεται με το κάπνισμα.

Syndicate content